Saturday, October 30, 2010

check-in Singapore....

Tomorrow i'm gonna be in Singapore...the vessel are there & i will transit in singapore....
I'm coming  MT.Selendang Gemala....

Bon Voyage to all my friends(seafarer batch 26).... 

Sayonara!!!see in 2011......
Hepi coming Aidiladha....
May Allah bless us here & hereafter.....Wassalam.....

Wednesday, October 27, 2010

kehampaan.....

aduyaii.....mengapakah hari ini aku berasa sungguh hampa & sedih dengan nasib hidupku???mengapa???....alahai!!nasib badan katakan...
aku perlu terima takdir ini dengan hati yang terbuka dan redha....
entri dlm 'sad mood' nmpaknye........

Friday, October 22, 2010

~mariner~

Tiba-tiba di saat ini,pada detik ini……..aku teringat dengan kata2 sorg insan yg aq terserempak di Hentian Duta 3bln lepas……Dia memberitahu aku “once u are mariner,u will be a mariner forever”…….kadang2 aku terlintas di fikiran aku dan mula memikirkan,Hmmm!!!knape org tdi ckp cam tu kat aku ek??pelik2 & ini sudah menambah kemusyikilan di pandangan aku….hishhh!!why????
That’s why aku mula merasakan menjadi Orang Laut atau name saintifiknye “seaman” ini merupakan orang yang betul fits physical mahupun mental saje mampu tinggal dan hidup di laut berbulan2….terputus dengan dunia sebenarnye atau realiti daratan dalam tempoh yg lame…bg yg telah berumahtangga juga,maybe “terpakse” kot meninggalkan keluarga dan anak2…Maybe time nie aku xdpt rasakan lg coz blum NAIK PELAMIN lg katakan…haha…Insyaallah..ade rezeki…adalah lah kot…
Namun,kekadang itu sukar untuk aku percaya dgn mota seafarer inggeris yg pasti tertulis pada diari kehidupan setelah bergelar seorang SEAFARER…hmmm!!
ONLY THE BEST MAN CAN GO TO SEA,ONLY THE BEST GIRL CAN BE WITH THE BEST MAN!!!!” …….
Try lah renung2 video di bawah ini…..sesuai ditonton bg sesiapa yg mempunyai teman hidup sebagai seorang pelaut sejati & faith seaman

video 


Saturday, October 16, 2010

MISTERI PLANET NIBIRU & RAMADHAN 2012?

video
Cubalihat kalendar di bawah untuk tahun 2012... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20July hari Jumaat,jadi 3 August 2012 bersamaan 15 Ramadan jatuh juga hari Jumaat.Sama dengan hadis Nabi pasal huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaituhari Jumaat 15 Ramadan di bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada beritahu pada 21-12-2012 planet NIBIRU akan menghentam bumi)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja Maha Mengetahui.. .......... .... cuba kita tengok Hadis Nabi di bawah ini dan kenyataan pasal Kalendar Islam 2012...



Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Maklumat ini diambil dari facebook...Jdi sama2 lah kita lihat & renung mengenainya...Cubalah kita berfikir sejenak sama ada ia betul atau tidak??semua jawapan ada pada diri anda sendiri..

http://www.facebook.com/video/video.php?v=124919240882257

Thursday, October 7, 2010

Buah ape??

sila layan cter di bawah...U-sesuai dibace oleh semua golongan..hahaha.....


Suatu hari, 3 orang lelaki telah ditangkap oleh satu puak Kannibal

(makan orang punya spesis).

Ketua puak tu pun mengarahkan anak buahnya supaya membunuh ketiga lelaki

itu utk dijadikan santapan.

Ketiga lelaki itu pun panik dan merayu dgn sepenuh hati kepada Ketua

Puak supaya mereka dibebaskan.

HELP...HELP...TOLON...TOLON....PLIS...PLIS.... HE..HE..HE...

Oleh kerana mereka merayu dgn bersungguh-sunggguh, ketua puak itu pun

bersetuju utk melepaskan mereka dengan satu syarat.......

Ni yang suspen nih.....he..he..he...

Syaratnya ialah....................

mereka perlu mencari 10 biji buah dari jenis yang sama..... dan

tunjukkan kepada Ketua Puak

Kata mereka dengan wajah yang ceria kepada ketua Puak ....."Ah.. nie

simple

punya keje"..

dlm hati.......selamat aku.....cuma nak buah je.......

Maka mereka pun berpecah ke dalam hutan untuk mencari buah-buahan

tersebut dengan diiringi oleh beberapa lelaki dari puak tersebut.....

Lelaki yang pertama keluar dengan membawa 10 biji buah nenas dengan

wajah yang ceria.....

Kemudian berkata ketua puak kepada anak buahnya,..........

" Sumbatkan buah tersebut ke dalam punggungnya, kalau dia mengeluarkan

bunyi, bunuh dia!"

Lalu buah nenas itu pun disumbatkan kedalam punggung lelaki malang

tersebut.

Pada buah nenas yang kedua, lelaki itu pun menjerit tak tertanggung dan

dia pun dibunuh.

Kemudian lelaki kedua pun muncul. Dia membawa 10 biji buah ciku

bersamanya...tetapi dia hairan kenapa kawan nya telah dibunuh.....dia

tak tau citer.......

Dia pun dikenakan tindakan yang sama.Oleh kerana buah ciku kecil,lelaki

itu dapat bertahan sehingga buah ciku yang kelapan......

Pada masa ini,tiba-tiba lelaki tu ketawa..kah..kah..kah.......kenapa

ek........ Maka dia pun dibunuh.

Apabila sudah mati, roh orang yang pertama pun berjumpa ngan roh orang

yang kedua lalu bertanya kepada roh orang yang kedua. "Kenapa kamu ketawa

pada buah ciku yang kelapan?"

maka Jawab roh orang yang kedua...................,

"Aku nampak rakan ketiga kita tu keluar dari hutan dengan membawa

buah.................

Buah apa??? tanya roh yang pertama.....penuh kehairanan....

kah...kah...kah....buah....buah...... RUPA2NYER!!!

.

DURIAN...!!!!!!!.....KAH....KAH..KAH...........mmG sakit yg diidamkan…hahah….